Αρχική σελίδα Γυμνάσιο Πρώτη Γυμνασίου Γερμανικά

Γερμανικά

1.  Ψηφιακό Σχολείο (ΥΠΔΒΜΘ)

2.  Εκπαιδευτικό Λογισμικό (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο)

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ - ΤΜΗΜΑΤΑ Α1, Α3

Αγαπητά μου παιδιά,

ελπίζω να έχετε υγεία και να τηρείτε την οδηγία: “zu Hause bleiben”.

Σε ό, τι αφορά τα Γερμανικά, μην έχετε καθόλου άγχος, επειδή από τη μία πλευρά, ως πρωτάκια φέτος έχετε δείξει πολλή καλή διάθεση για συνεργασία και έχουμε προχωρήσει πολύ, και από την άλλη πλευρά, όπως σας έχω πει ήδη, σε όποιο σημείο σταματάμε την μία σχολική χρονιά, συνεχίζουμε την επόμενη.

Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζω σε όλους τους μαθητές να κρατήσουν τα βιβλία τους για το επόμενο έτος, ανεξαρτήτως εάν γράφουν Α΄, Β’ ή Γ’ Γυμνασίου. Θα σας υπενθυμίσω επίσης ότι κρατάτε και τα τετράδιά σας για την επόμενη χρονιά όπως έχουμε πει και τα αλλάζετε μόνο εάν έχουν τελειώσει τα φύλλα του τετραδίου.

Και επειδή η πανδημία ίσως μας κρατήσει για καιρό στο σπίτι, και η εκμάθηση μιας γλώσσας μπορεί να γίνει και διασκέδαση, θα ήθελα να ακούσετε δύο εκδοχές του τραγουδιού “Seemann, deine Heimat ist das Meer” από το you tube.
Το τραγούδι αυτό ακούστηκε στην ταινία με τίτλο “Schick deine Frau nicht nach Italien” (συμβουλή δυστυχώς πολύ επίκαιρη για την γειτονική μας χώρα που δοκιμάζεται πολύ άσχημα λόγω κορονοϊού). Πρόκειται για μία κωμωδία, η οποία γυρίστηκε στα ονομαστά Bavaria Studios στο Μόναχο και σε διάφορα μέρη της Ιταλίας .
Η ταινία δε φαίνεται να έλαβε καλές κριτικές, το τραγούδι όμως που ερμήνευσε η αυστριακή τραγουδίστρια με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Lolita αγαπήθηκε πολύ, έγινε μεγάλη επιτυχία στην Γερμανία, και με αγγλικούς στίχους είναι από τα λίγα γερμανικά τραγούδια που έκαναν μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ.

Δείτε λοιπόν το μικρό απόσπασμα από την ταινία με την Lolita να τραγουδά στο you tube: Lolita- Seemann, deine Heimat ist das Meer 1960.
Ακούστε το προσεκτικά και δείτε τους στίχους. Μετά βρείτε το ίδιο τραγούδι να το ερμηνεύει ο πολύ αγαπητός στην Γερμανία Freddy Quinn (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο) στο you tube: Freddy-Seemann, deine Heimat ist das Meer.

Ελπίζω να ευχαριστηθείτε την ακρόαση και να ακούσετε τις δύο ερμηνείες πολλές φορές, και θα ήθελα να σκεφτείτε τα εξής:

1) Μιας και έχουμε μιλήσει για διάφορα επαγγέλματα, Was für Beruf hat ein Seemann?
2) Ποια διαφορά μεταξύ των τραγουδιών παρατηρείτε στην τελευταία στροφή; Ακούστε προσεκτικά..(Possessivpronomen)
3) Έχοντας πει πολλά για τα ρήματα, σκεφτείτε:
Was ist “ das Träumen”? (singen-das Singen)
4) Welche Städte hört ihr im Lied?

Να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε!

Η καθηγήτριά σας,
Χριστίνα Ξανθάκη