Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Σας κοινοποιούμε τις προτάσεις της εκπαιδευτικού του Σχολείου μας κ. Ξανθάκη Χριστίνας που αφορούν σε βιβλία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας ενόψει των εορτών του Πάσχα.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ…

Επειδή η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας δε μπορεί να λειτουργήσει με τον κλασσικό τρόπο λόγω συνέχισης αναστολής της λειτουργίας του σχολείου, προτείνονται για τις διακοπές του Πάσχα τα παρακάτω βιβλία, που μπορεί κανείς να τα βρει ελεύθερα στο διαδίκτυο και να τα διαβάσει ή να τα ακούσει.

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων φέτος μετά την ελληνική Επανάσταση:

1)Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα (έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων)

https://www.ebooks4greeks.gr/o-logos-tou-theodwrou-kolokotrwnh-sthn-pnyka

Ο Γέρος του Μοριά μιλά στους νέους τονίζοντας τη σπουδαιότητα της μόρφωσης και εξηγώντας πως οι Αγωνιστές της Επανάστασης τους παραδίδουν την Ελλάδα ελεύθερη για να την φροντίσουν εκείνοι από εδώ και εμπρός: « Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο… να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια,.. την ελευθερία»

 

2)Η Μεγάλη Ιδέα, Ίωνος Δραγούμη

( για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου σε συνδυασμό με το μάθημα της Ιστορίας)

https://www.ebooks4greeks.gr/η-μεγαλη-ιδεα

Σε αυτό το βιβλίο ο Ίων Δραγούμης (1908) ταυτίζει τη Μεγάλη Ιδέα με την απελευθέρωση όλων των εδαφών, στα οποία ζούσε ελληνικός πληθυσμός. Είναι εκείνο το ιδανικό που μπορεί να ενώσει τις αρετές του έθνους με στόχο τη συγκρότηση ενός ελεύθερου κράτους.

 

3)Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil,έκδοση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

https://www.openbook.gr/h-elliniki-epanastasi-me-figoyres-kai-dioramata-playmobil

Στα πλαίσια της έκθεσης «Το΄21 αλλιώς» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη, εκδόθηκε αυτό το μικρό βιβλίο που αφορά σε ένα κομμάτι της έκθεσης και με διασκεδαστικό τρόπο ( σταυρόλεξα, λαβύρινθος, φιδάκι κ.α.) μαθαίνουμε για την Ελληνική Επανάσταση.

Εξαιρετική είναι επίσης η εικονικΗ περΙΗγηση της παραπάνω έκθεσης:

https://my.matterport.com/show/?m=YgSoR9ub9Ln

 

Προτείνονται επίσης:

 4)Η ζωή μέσα από τα μάτια μου, Ελένης Καζάρα και Χρυσάνθης Βασιλείου (και ως audio book)

https://www.ebooks4greeks.gr/h-zwh-mesa-apo-ta-matia-mou

Δύο νέοι άνθρωποι με τύφλωση, η Ελπίδα και ο Αλέξανδρος. Μπορεί κάποιο εμπόδιο να περιορίσει τη ζωή τους, τα όνειρά τους; Για τους ήρωες του παραμυθιού δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για εκείνον που θέλει πραγματικά να απολαύσει τη ζωή.

Στο χέρι όλων μας είναι να μη συμβαίνει αυτό μόνο στα παραμύθια, αλλά κάθε άνθρωπος να έχει ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα αγαθά της κοινωνίας στην καθημερινότητα.

Στο τελευταίες σελίδες, υπάρχει επεξήγηση λέξεων και φράσεων (όπως επίσης και δραστηριότητες) για να εξοικειωθούμε με την τύφλωση.  

 

(Με αφορμή αυτό το βιβλίο, να αναφέρουμε, πως στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα 5 μουσεία του είδους στον κόσμο, το Μουσείο Αφής, στην Καλλιθέα. Τα εκθέματα είναι πιστά αντίγραφα από μουσεία της χώρας και του εξωτερικού. Όταν το επιτρέψει η πανδημία, μία επίσκεψη σε αυτό, αποτελεί πραγματικά μία αξιόλογη εμπειρία για το βλέπον κοινό. Αυτήν την εποχή προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικό διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας 1 ½ ώρας.)  

 

5)Το παράξενο ταξίδι του Μεσιέ Βέρν (Cristina Chiappinelli)

https://www.openbook.gr/to-paraxeno-taxidi-tou-mesie-vern

Πώς εμπνεύστηκε άραγε κάποιες από τις ιστορίες του ο Ιούλιος Βερν; Το παραμύθι αυτό υπάρχει και σε audio book.

 

Τέλος,

6)αυτή τη φορά προτείνεται όχι το βιβλίο, όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά μία σπάνια ηχογράφηση του 1977από το αρχείο της ΕΡΤ, από την εκπομπή «Κάθε Σάββατο και κάτι άλλο» του Νίκου Πιλάβιου (του γνωστού παραμυθά), όπου ο Δημήτρης Χορν διαβάζει το παραμύθι:

 

«Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ.

https://www.youtube.com/watch?v=LRZ0t7DWqsE

 

Αυτό που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους είναι η προσφορά, η θυσία και η αγάπη.